ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 2001

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Την 11 Μαρτίου ώρα 0900 ξεκίνησε η άσκηση επικοινωνία 2001.
Το σενάριο περιελάμβανε σεισμό στην περιοχή των Καμένων Βούρλων, με εκτεταμένες καταστροφές, διακοπή επικοινωνιών, ρεύματος και μερική διακοπή συγκοινωνιών από κατολισθήσεις.

Έγινε ενεργοποίηση 100 Σταθμών από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Λαμία, Καρδίτσα, Λάρισα, Σύρος, Ρόδος, Κάλυμνος, Κως, Πάτρα, Λεχαινά, Τρίπολη, Χαλκίδα, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαο, Ιεράπετρα, Δράμα, Καβάλα, Μυτιλήνη, Κομοτηνή, Έδεσσα).
Επίσης ενεργοποιήθηκαν τοπικά δίκτυα στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές. Στήθηκε Τηλεπικοινωνιακά Κέντρο στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), στην Πυροσβεστική και στον ΟΑΣΠ.

Στήθηκαν τοπικά τηλεπικοινωνιακά κέντρα και ειδικά στις “πληγείσες” περιοχές (Λαμία, Καρδίτσα, Λάρισα) σε portables ή mobiles. Στις “πληγείσες” περιοχές επίσης δημιουργήθηκαν δίκτυα “Διασύνδεσης Κρατικών Υπηρεσιών” που περιελάμβαναν, Νομαρχίες-ΠΣΕΑ, Δήμους, Νοσοκομεία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Σιδηροδρ. Σταθμούς. Διαβιβάστηκαν επείγοντα μηνύματα για ιατρική βοήθεια στους γειτονικούς νομούς και μηνύματα προς την ΓΓΠΠ με πληροφορίες καταστροφών.

Την άσκηση παρακολούθησαν 4 παρατηρητές (εκτός του sv1em οι υπόλοιποι μη ραδιοερασιτέχνες αλλά μέλη άλλων υπηρεσιών)

Παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν, η παρουσία των ραδιοερασιτεχνών και η δραστηριότητα κατά την διάρκεια της άσκησης, ήταν πολύ καλύτερη από κάθε προηγούμενη.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες αλλά και οι ακροατές της άσκησης να στείλουν τις αναφορές-παρατηρήσεις τους και ιδιαίτερα τα προβλήματα που διαπίστωσαν στους sv1em, sv1zj, sv1edz. Οι παρατηρήσεις αυτές θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στο να βελτιωθούν τα προβλήματα στο προσεχές μέλλον.