ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝIKΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7/ΣΕΠ/1999.

Ώρα 14.55 τοπική. Ο σεισμός κτύπησε την απροετοίμαστη και σχεδόν ‘απρόσβλητη’ από σεισμούς μέχρι στιγμής πρωτεύουσα της χώρας, με 2 απανωτά κτυπήματα 5.9 και 5.7 Righter. Ενώ η πόλη συνεχίζει και δονείται από τους μετασεισμούς, αρκετοί ραδιοερασιτέχνες ενεργοποιούνται.

Από τους 5 επαναλήπτες της πρωτεύουσας οι r1,ru5 Πάρνηθα, το ru1 Υμηττός και το r7 της Πεντέλης, δεν δουλεύουν λόγω black-out. Ο μόνος επαναλήπτης σε λειτουργία είναι ο ru4 της Πεντέλης που είχε μπαταρίες, αλλά που είναι όμως χαμηλότερα από τους άλλους και με μικρότερη κάλυψη προς τα Βόρεια.Ενεργοποιούνται αρκετοί συνάδελφοι, Simplex στο r1, στο ru4 και την συχνότητα κλήσεως των Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης 145.200 αλλά και σε άλλες simplex συχνότητες.

Ο sv1em ανεβάζει και τοποθετεί σε χρόνο ρεκόρ τον uhf επαναλήπτη των ΟΕΑ στην κορυφή του Υμηττού. Δυστυχώς με σφικτό squelch λόγω των ισχυρών παρεμβολών που προέρχονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Αρχίζουν αμέσως να κατευθύνονται μέλη των ΟΕΑ σε υπουργεία, και υπηρεσίες. Στήνονται τα πρώτα δίκτυα και αρχίζουν να έρχονται οι πρώτες αναφορές με ζημιές και αιτήσεις βοήθειας.

Οι υπηρεσίες που καλύφθηκαν ήσαν:

Πυροσβεστική Υπηρεσία,

Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ),

κινητά κλιμάκια μηχανικών του ΟΑΣΠ,

Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ),

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Υπουργείου Εσωτερικών (ΓΓΠΠ)

και 2 σταθμοί αναλαμβάνουν τον συντονισμό του δικτύου (Πεντέλη και Χολργός)

Το δίκτυο αυτό συνέχισε να δουλεύει αρκετές ώρες λόγω της υπερφόρτωσης των τηλεφωνικών δικτύων και όταν δεν χρειάστηκε πλέον η ύπαρξή του, δημιουργήθηκε νέο δίκτυο υποστήριξης των μηχανικών του ΟΑΣΠ, που βρισκόντουσαν στα σημεία με τα γκρεμισμένα κτήρια, και βοηθούσαν τον συντονισμό απεγκλωβισμού των θυμάτων, μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Η δραστηριότητα συνεχίστηκε την Κυριακή 12/9/99 με το στήσιμο ενός σταθμού στα ΠΣΕΑ της Νομαρχίας Αθηνών και την αποστολή σταθμών στους πρόχειρους καταυλισμούς, για καταγραφή σκηνών και των άμεσων αναγκών των αστέγων. Για την βοήθεια του δικτύου στήθηκε και ένας επιπλέον σταθμός στο ΠΥΒΑ, στην κατασκήνωση του ΣΕΠ, όπου διοχετεύονταν και αντίστοιχες καταγραφές από την Δασοπροστασία Καισαριανής, και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, που μέσω του ραδιοερασιτεχνικού δικτύου οδηγούνταν στα ΠΣΕΑ της Νομαρχίας.

 

SV1RD