Winlink και Packet Radio

Στα μέσα του Αυγούστου εγκαταστάθηκε ένα packet RMS στην συχνότητα του J41UAA (144.950) και διακριτικό SV1RD-10 με σκοπό να μπει ένα σύστημα packet radio, συνδεδεμένο με το Winlink μέσα από το Internet και να μπορεί να δώσει σε όποιον κινητό ή φορητό σταθμό θέλει και μέσα από το δίκτυο των digi της ΕΕΡ, την δυνατότητα για ασύρματο Email, με κύριο στόχο την κάλυψη σε Emergency, πέρα από το υπάρχον διαθέσιμο παγκόσμιο δίκτυο Winlink σε Pactor καθώς και το “Pactor to Internet Bridge” (PIB) που ήδη έχει εγκατασταθεί εδώ και δύο χρόνια και κάνει την ίδια δουλειά από τα HF.

Ο χρήστης πρέπει να εγκαταστήσει ένα από τα δύο προγράμματα (Airmail ή Paclink MP προτιμότερο και τα δύο και καλλίτερο το δεύτερο), να εγγραφεί στο σύστημα Winlink στέλνοντας ένα μήνυμα από το Internet, για να ενεργοποιήσει τον κωδικό του μέσα από το Webmail στο www.winlink.org και να έχει ένα σύστημα packet radio συνδεδεμένο στο laptop ή τον υπολογιστή του.

To airmail για packet συνεργάζεται με τα παρακάτω tnc

KAM+, -98, -XL,
PK-232, 900,
DSP-1232, -2232,
MFJ 1276, -1278B
DXP 38

(εκτός φυσικά από τα ptc για pactor)

το Paclink συνεργάζεται με όλα τα Kamtronics & AEA (PK ???) tnc

Και τα δύο προγράμματα συνεργάζονται με άλλα tnc όπως τα D-7 ή D-700 μέσα από το πρόγραμμα του AGW και ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα..

To airmail έχει δικό του mailer μόνο που έχει κάποια προβλήματα με τα ελληνικά, δουλεύει όμως άψογα με attacment.

Το PaclinkMP δεν έχει δικό του mailer, που σημαίνει ότι συνεργάζεται με όποιον θέλετε, όπως το Eudora, Outlook, Thunderbird κλπ. λύνοντας κάθε πρόβλημα με τους ελληνικούς χαρακτήρες.

Φυσικά και εδώ τα attachments είναι οκ.

id200801_htm_m1cf6c5b9

Επειδή το δίκτυο είναι ραδιοερασιτεχνικό, υπάρχουν restrictions σε επαγγελματικά μηνύματα και αυτά που θίγουν ευαίσθητες καταστάσεις.

Επίσης λόγω του ότι απευθύνεται σε ασύρματα (δηλαδή σχετικά αργά δίκτυα), τα attachments δεν πρέπει να ξεπερνούν με την συμπίεση τα 100k (μπορούμε να το “ζιπάρουμε” για να δούμε περίπου πόσο θα γίνει), Τέλος δεν δέχεται μηνύματα .exe και .zip αλλά .doc .rtf .pdf καθώς και εικόνες κάθε μορφής.

Τα packet digi μας είναι νεκρά εδώ και καιρό ας τα ενεργοποιήσουμε για να πιάσουν τόπο και να δοκιμάσουμε ένα υπέροχο δίκτυο που μπορεί να μας χρησιμεύσει ανά πάσα στιγμή.