Άσκηση Επικοινωνία 2004

 

Εκπαίδευση OEA – Άσκηση “ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 2004”   2-3 Οκτωβρίου 2004

ΠΡΟΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΕΑ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέλω να σας ενημερώσω ότι η προαναγγελθείσες Εκπαίδευση και Άσκηση
των ΟΕΑ θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2004,
στην Πόλη της Λαμίας και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.

Η εκπαίδευση του Σαββάτου περιλαμβάνει:
1.. Ο ρόλος των Ο.Ε.Α. – Καθήκοντα παρατηρητού
2.. Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης
3.. Αντιμετώπιση κρίσεων – λήψη απόφασης υπό πίεση
4.. Τηλεπικοινωνίες Έκτακτης Ανάγκης
a.. Προτεραιότητες & τρόποι διαβιβάσεων
b.. Τηλεπικοινωνιακό κέντρο
c.. Παρεμβολές
d.. Δικτύωση
e.. Ψηφιακές επικοινωνίες σε καταστάσεις emergency.
5.. Ανάπτυξη “Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης των Ο.Ε.Α.”

Η κεντρική άσκηση της Κυριακής είναι για περίπτωση σεισμού στην ευρύτερη περιοχή
της Κεντρικής Ελλάδας. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος εκτός της φιλοξενούσης
Ο.Ε.Α. Κεντρικής Ελλάδας και οι συμμετέχουσες στην εκπαίδευση Ο.Ε.Α. από άλλες περιοχές.
Οι λοιπές Ο.Ε.Α. θα πρέπει να εκπονήσουν τοπικά σενάρια ασκήσεων με ευθύνη των
Τοπικών τους Συνδέσμων, σε συνεργασία με την Ε.Κ.Ε.Αν.
Στην κεντρική Ἀσκηση θα συμμετέχουν και άλλες Οργανώσεις-μέλη του Δικτύου Εθελοντικών
Ομάδων Πολιτικής Προστασίας και η κάθε ομάδα θα δραστηριοποιηθεί σύμφωνα με τα αντίστοιχο
σχέδιο δράσης της.

Για τον λεπτομερειακό σχεδιασμό της εκπαίδευσης και της άσκησης παρακαλώ να
δηλώσετε συμμετοχή το συντομότερο δυνατό (με αναλυτικά στοιχεία) στο:
email στο askhsh2004@hares.gr
ή με fax στο 210-72 51 883
Για εκείνους που επιθυμούν κατάλυμα το βράδυ του Σαββάτου στη Λαμία, να επικοινωνήσουν με τον
Τ.Π.Σ. Λαμίας SV1EYY στα τηλέφωνα:

QTH 22310-28406
QRL 22310-33612
CELL 6932-025402
FAX 22310-36304

Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία.

SV1EM
ΕΦΟΡΟΣ Ε.Κ.Ε.Αν.

======================
Saki Exarchopoulos
e-mail: exar ΑΤ acci.gr
cell : 6932-906420
======================

 

Ενημέρωση SV1RD 27/9 00:45

  Άσκηση Επικοινωνία 2004

 

Δημοσίευμα της Εφημερίδας Ελευθερία της 12 Οκτ 2004

10/10/2004 :: Τοπικά

ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ – Ξαφνικός … «σεισμός» στο Μαρτίνο!
Του Δημήτρη Βάλλα

Η φωνή που ακουγόταν δυνατά από τη συχνότητα του ασυρμάτου ήταν γεμάτη ένταση και για μια στιγμή, ακόμα και εμείς που γνωρίζαμε τι ακριβώς θα διαδραματιζόταν, λίγο έλειψε να το… πιστέψουμε! «Μεγάλος σεισμός στην περιοχή του Μαρτίνο κατεδαφίστηκε εργοστάσιο και έχουμε επτά τουλάχιστον εγκλωβισμένους. Ο δρόμος στον Άγιο Κωνσταντίνο έχει κλείσει…». Μας καθησύχασε όμως στη συνέχεια πάλι η φωνή του ίδιου πάντα ανθρώπου – μέλους των Ομάδων Εκτάκτων Αναγκών – που εξέπεμπε από τη Λαμία, όταν επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη «άσκηση», «άσκηση». Ήταν ένα σενάριο άσκησης που θα μπορούσε να ήταν αληθινό, μια που ακόμα και η πιο προχωρημένη φαντασία συνήθως δεν μπορεί να φθάσει την πραγματικότητα. Ήταν μια εμπειρία αλλιώτικη από τις άλλες που εκτυλίχθηκε στο πλαίσιο άσκησης της Πολιτικής Προστασίας στην οποία συμμετείχαν οι ειδικές εθελοντικές Ομάδες Εκτάκτων Αναγκών. Η άσκηση ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τη Λαμία και κορυφώθηκε την Κυριακή στην ευρύτερη περιοχή του Μαρτίνου. Το Σάββατο το πρόγραμμα περιελάμβανε ειδικό σεμινάριο εκπαίδευσης για όλα τα μέλη των Ομάδων Εκτάκτων Αναγκών, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου της Λαμίας, με αντικείμενα:

– Ο ρόλος των Ομάδων Εκτάκτων Αναγκών

– Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

– Αντιμετώπιση κρίσεων – λήψη απόφασης υπό πίεση

– Τηλεπικοινωνίες έκτακτης ανάγκης (προτεραιότητες και τρόπος διαβιβάσεων, τηλεπικοινωνιακό κέντρο, παρεμβολές, δικτύωση, ψηφιακές επικοινωνίες)

– Ανάπτυξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Στη Λαμία κατέφθαναν σιγά – σιγά οι εθελοντές με ομάδες από Αθήνα, Ρόδο, Πάτρα, Κυκλάδες, Μυτιλήνη, Κομοτηνή, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Χανιά, ενώ και από τη Λάρισα, για πρώτη φορά, συμμετείχε και ομάδα της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας τόσο στα σεμινάρια, όσο και σε ρόλο παρατηρητού.

Στο γκρεμισμένο εργοστάσιο…

Το σενάριο της Κυριακής με το μεγάλο σεισμό εξελισσόταν σε ένα παλιό εκκοκκιστήριο στο Μαρτίνο που ήταν – λόγω της εγκατάλειψής του – μισογκρεμισμένο και ταίριαζε απόλυτα με το όλο σκηνικό. Εκεί, με όλο τους τον εξοπλισμό, αυτοκίνητα βαν, υλικό επικοινωνιών, υλικό πρώτων βοηθειών και διάσωσης είχαν σπεύσει από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Ήταν ο εθελοντισμός σε όλο του το μεγαλείο και ήταν πραγματικά συγκινητικό να βλέπει κανείς όλους αυτούς τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, να έχουν εγκαταλείψει σπίτια, οικογένεια και δουλειά και να έχουν σπεύσει στο σημείο της άσκησης για να είναι έτοιμοι να προσφέρουν όποτε και εάν χρειαστεί. Συντονιστής της άσκησης ένας παλιός ραδιοερασιτέχνης από την Αθήνα, ο κ. Αθανάσιος Εξαρχόπουλος, που μέσα στη φούρια της άσκησης που ήταν σε εξέλιξη, εκεί, στο μισογκρεμισμένο εργοστάσιο στο Μαρτίνο, θα βρει την ευκαιρία να μας πει δυο λόγια για το τι διαδραματιζόταν εκεί: «Στόχος μας, και στόχος της άσκησης, θα μας πει ο κ. Εξαρχόπουλος είναι ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των σχεδίων των Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης, των μέσων μας αλλά και οι χρόνοι κινητοποίησης όλων όσοι συμμετέχουν. Μεταξύ των στόχων είναι η παροχή τηλεπικοινωνιακής συνδρομής σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες, η επιτήρηση περιοχών που υπάρχει πιθανότητα να πληγούν μελλοντικά από θεομηνίες και η επικοινωνία αυτές πάλι τις ώρες με τις κρατικές υπηρεσίες, όπως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, υπουργεία Εσωτερικών ΥΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Δασικών Υπηρεσιών, Νοσοκομεία, Αστυνομία, ΕΚΑΒ κ.ά.». Ο κ. Εξαρχόπουλος με τον ασύρματο στα χέρια ξεκινούσε τις επικοινωνίες και σε λίγο οι ομάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών θα αναλάμβαναν να διασώσουν τους επτά εγκλωβισμένους… Η δράση είχε αρχίσει και εδώ εμείς θα έπρεπε να σιωπήσουμε παρακολουθώντας την προσπάθεια αυτών των νέων ανθρώπων και ζώντας από κοντά τη δική τους αγωνία και τη θέληση για προσφορά! Από τον ασύρματο αργά το μεσημέρι η φωνή από το Κέντρο Επικοινωνιών μάς καθησύχασε. «Άσκηση τέλος… σας ευχαριστώ όλους και μακάρι να μη ζήσουμε ποτέ τέτοιου είδους σενάρια στ’ αλήθεια».

Σ.Σ. Από τη Λάρισα στην άσκηση συμμετείχαν, είτε ως παρατηρητές είτε ως μέλη των ομάδων, οι κ.κ. Β. Κωνσταντινίδης, Παν. Λούγκος, Μιλτιάδης Ντάνας, Βασιλική Λεπτοκαρύτη και Βασ. Τράντος.