Σεισμός Λευκάδας 6.4R 14/8

LEFKAS08

Όπως φαίνεται από την εικόνα με την προβολή των στοιχείων του www.gein.noa.gr Ο σεισμός ήταν δίπλα στην Λευκάδα και επιφανειακός. Οι ζημιές μεγάλες (200 σπίτια ακατοίκητα), διακοπή ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνικός πανικός που έκανε την τηλεφωνική επικοινωνία από αδύνατη έως δύσκολη. Εμφανίστηκαν 60 τραυματίες από τους οποίους 15 με κατάγματα και 5 σοβαρά. Υπήρξαν έντονες κατολισθήσεις και κλείσιμο πολλών δρόμων μέσα στο νησί και αποκλεισμός περιοχών.

Έγινε άμεση κινητοποίηση των ραδιοερασιτεχνών του νησιού και συνδρομή στις αρχές. Επίσης στήθηκε άμεσα ΤΚ στην ΓΓΠΠ με σταθμό HF, που επικοινωνούσε μέσω Ιωαννίνων με τους Λευκαδίτες. Η τοπική επικοινωνία γινόταν στο R(-1) της Λευκάδας. Λόγω προβλημάτων στο R4 η επικοινωνία μέσω του link των Γερανείων με την Αθήνα ήταν προβληματική. Έτσι η Τεχνική Επιτροπή της ΕΕΡ έστησε σε χρόνο ρεκόρ ένα προσωρινό Link στα Γεράνεια από τα Uhf στο R(-1) ενώ παράλληλα συνάδελφος που ασχολείται με το EchoLink και με την βοήθεια της ΟΕΑ Πάτρας έστησαν επίσης γρήγορα σταθμό EchoLink στην Πάτρα με την βοήθεια του ΟΤΕ για σύνδεση με το R(-1). Με αυτόν τον τρόπο  η ΓΓΠΠ είχε άμεση σύνδεση σε 2 εναλλακτικές συχνότητες,  στα UHF,  με την περιοχή του σεισμού.

Στην Αρχή οι τοπικές αρχές ήταν κρύες με τους εθελοντές, για παράδειγμα εθελοντές έφεδροι από την Στερεά, γύρισαν πίσω ενώ οι Σαμαρείτες έμειναν άπραγοι. Το ίδιο συνέβη με τους ραδιοερασιτέχνες δεδομένου ότι δεν είχαν και προηγούμενη εμπειρία. Το βράδυ η κατάσταση άλλαξε, η περιφερειάρχης ζήτησε βοήθεια από τους ραδιοερασιτέχνες για επικοινωνία με τους 3 καταυλισμούς και διοικητική μέριμνα καθώς και με τα συνεργεία ελέγχου. Από τους Σαμαρείτες ζητήθηκε βοήθεια για το στήσιμο και οργάνωση των καταυλισμών. Τους Συναδέλφους της Λευκάδας βοήθησαν και σταθμοί από τα Ιωάννινα, το Αγρίνιο, Πρέβεζα και την Πάτρα, που έσπευσαν σε βοήθεια. Η πολύ δραστηριότητα κράτησε 48 ώρες αλλά η  ΓΓΠΠ ζήτησε την παραμονή του δικτύου μέχρι την 16/8 το μεσημέρι.

Σταθμοί στην περιοχή: SV8BUS, SV8BUR, SV8HEA, SV1SN, SV1CIF, SV1HKA, SV3FUP, SV3CKR, SV6CZR, SV6CZU, SV6EXJ, SV6GMR, SV6GIB, SV6GIM, (με κάθε επιφύλαξη αν ξεχάστηκε κάποιος).

Στην ΓΓΠΠ: SV1EDZ, SV1EM, SV1RD, SV1MF, SV1TN, SV1CIV, SV1BDO, SV1EEV, SV1COD.

Επίσης χαρακτηριστική είναι η βοήθεια πολλών σταθμών στα HF που έκαναν την σχετική σκούπα για να είναι το δίκτυο καθαρό και κρατούσαν επικοινωνία για πολλές ώρες. Τέλος και αυτών που βοήθησαν στην τεχνική υποστήριξη SV1EDZ, SV1EML, SV1BDS, SV3AQN και ΟΤΕ Πάτρας.

 Η αξιολόγηση της δραστηριότητας έγινε στην Αθήνα Κυριακή 15:00 στα γραφεία της ΕΕΡ και στην Λευκάδα το Σάββατο 23/8 στις 18:00.

Ενημέρωση από sv1rd 16 Αυγούστου 2003   13:00