ΑΣΚΗΣΗ  «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 2003» 23 / 3

 

ask_aprs_03Έγινε η άσκηση “ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 2003”, το κύριο επεισόδιο που εξελίχθηκε μετά από σχετική ενημέρωση (σεμινάριο) ήταν στην περιοχή της Πάτρας.

Το σενάριο περιελάμβανε σεισμό στο Βαρθολομιό, και αρκετά επεισόδια που συνέβησαν στην περιοχή και που θα μπορούσαν να συμβούν σε κάθε σεισμό. Δημιουργήθηκαν τοπικά δίκτυα που απλώθηκαν στην περιοχή και εγκατέστησαν τοπικά τηλεπικοινωνιακά κέντρα στην Πάτρα (στην περιφέρεια) στο Δημαρχείο Βαρθολομιού, και σε άλλα σχετικά σημεία. Υπήρχε μικρή παρουσία του APRS στην περιοχή τα περισσότερα είναι objects, και επίσης εστάλησαν εικόνες SSTV στο ΤΚ Πάτρας και στην ΓΓΠΠ.

Περιφέρεια Δυτ Ελλάδας (Πάτρα)

Περιφέρεια Δυτ Ελλάδας (Πάτρα)

Περιφέρεια Δυτ Ελλάδας (Πάτρα)

Περιφέρεια Δυτ Ελλάδας (Πάτρα)

ΤΤΚ Βαρθολομιόυ (Δημαρχείο)

ΤΤΚ Βαρθολομιόυ (Δημαρχείο)

ΤΤΚ Βαρθολομιόυ (Δημαρχείο)

ΤΤΚ Βαρθολομιόυ (Δημαρχείο)

ggpp_ask_03

Οι τραγικές συνθήκες λειτουργίας στην ΓΓΠΠ, το HF είναι στο πάτωμα και δεν φαίνεται.Το log γράφεται στο πόδι.

Πέρα από το σενάριο αυτό τοπικές ομάδες ΟΕΑ, δραστηριοποιήθηκαν στις περιοχές   Καρδίτσας, Λαμίας, Μυτιλήνης, Χανίων ακολουθώντας τοπικά δικά τους σενάρια και μεταδίδοντας μηνύματα ανάγκης στην ΓΓΠΠ. Το παρών επίσης έδωσε και η Κομοτηνή.

Εμφανίστηκαν παρεμβολές και αρκετά ευτράπελα, Κάποιοι συνάδελφοι όπως ο SV9BMJ, βρήκαν ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την άσκηση και την συχνότητα του πανελλήνιου δικτύου για να δείξουν τις μικρο-τοπικές τους διαφορές (Χανία -Ηράκλειο) παρεμβάλλοντας αρχικά την ανταπόκριση Χανιωτών συναδέλφων τους στα hf και στο τοπικό link του  RU1 στην Κρήτη  ανωνύμως, και διαμαρτυρόμενοι κατόπιν επωνύμως γιατί δεν ενημερώθηκαν για την άσκηση αυτή όπως αναφέρθηκε.

Η Αξιολόγηση της Άσκησης θα γίνει σύντομα, γι αυτό όσοι συμμετείχατε μπορείτε να στείλετε  συμβάντα, αξιολόγηση και παρατηρήσεις στον sv1em για να συζητηθούν σχετικά.

Ενημέρωση από sv1rd 24 Μαρ 2003 00:20   τοπική

 

 

Άσκηση “Επικοινωνία 2003” Συνέχεια &

Συνάντηση ΟΕΑ 29/3

 

Αντίδραση στην δημοσίευση για τα αποτελέσματα της άσκησης Επικοινωνία 2003 και σε σχετικό γράμμα διαμαρτυρίας που έστειλε ο SV1RD στην ΕΕΡ, ΕΡΚ, ΕΚΕΑΝ κλπ για το θέμα των παρεμβολών και της διαμαρτυρίας συναδέλφου και προέδρου της ΕΡΚ  στην συχνότητα της άσκησης.

Στην  δημοσίευση του περιοδικού 5-9 Report vol 17  του SV5BYR σχετικά με την άσκηση,  που βλέπετε την εικόνα

5-9Report_vol17

 

 

 

 

 

 

 

 

δόθηκε ενδιαφέρουσα απάντηση από τον SV1EM

Αθήνα, 7 Απριλίου 2003

ΠΡΟΣ : ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ‘5-9 REPORT

C/O SV5BYR

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Το πρωτοσέλιδο άρθρο που διάβασα στο 17ο τεύχος του αξιόλογου περιοδικού ‘5-9 REPORT’ μου προξένησε ανάμικτα συναισθήματα. Απ’ τη μια χαρά, που το περιοδικό ασχολείται με τα ζητήματα της προσφοράς των ραδιοερασιτεχνών στο κοινωνικό σύνολο & μάλιστα με την πρόθεση να συμβάλλει στον κοινό προβληματισμό και απ’ την άλλη έκπληξη.

Έκπληξη γιατί θα περίμενα τουλάχιστον ένα τηλεφώνημα, ώστε να παρθεί υπ΄ όψη από πριν και η γνώμη κάποιων που έχουν αφιερώσει αρκετά χρόνια στην υπηρεσία αυτού του σκοπού.

Αλλά δεν πειράζει, θα προσπαθήσω έστω και τώρα προς χάριν των αναγνωστών σας να ανταποκριθώ στους προβληματισμούς του γράφοντος.

  • Η ενημέρωση που μας έφτασε με μορφή E-mail ήταν μια σύντομη αναγγελία της άσκησης χωρίς καμιά λεπτομέρεια σχεδιασμού και ανάλυση δράσης.

Η Επιτροπή Κάλυψης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΚΕΑν) της ΕΕΡ που σχεδίασε την άσκηση, από τις 6/3/2003 ενημέρωσε όλους τους Τοπικούς Συνδέσμους (ΤΠΣ) σε όλη την επικράτεια με την προτροπή να ενημερώσουν όλα τα μέλη. Επιπλέον ενημέρωσε όλους τους συναδέλφους που έχουν ενταχθεί στις κατά τόπους ΟΕΑ & είχαν e-mail. Ακόμη η ανακοίνωση εστάλη και σε διάφορες ραδιοερασιτεχνικές λίστες στο Internet για να ενημερωθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Αλλά η ενημέρωση έχει να κάνει με την ημερομηνία και την ώρα της άσκησης και φυσικά όχι με το τι θα κάνει ο καθ’ ένας όταν ξεκινήσει το υποθετικό ή πραγματικό emergency, κάτι που προϋποτίθεται ότι γνωρίζει, αφού έχει διαβάσει το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ των ΟΕΑ.

Το πλήρες σενάριο της κύριας άσκησης ήταν με όλες τις λεπτομέρειες γνωστό σε όλους τους ΤΠΣ, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη της γνωστοποίησης την κατάλληλη στιγμή των επεισοδίων.

  • Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το εκ του προχείρου στήσιμο έκλεψε την παράσταση καί η αδιαφορία ήταν φυσική κατάληξη της έλλειψης ενδιαφέροντος από την περιοχή SV5 τουλάχιστον.

Το εκ του προχείρου στήσιμο πως το συμπεραίνετε:

  1. Μήπως από τις επί δίμηνο συνεχείς και βασανιστικές συναντήσεις της ΕΚΕΑν, οι οποίες απέδωσαν ένα, κατά γενική ομολογία, ρεαλιστικό κεντρικό σενάριο σεισμού στην περιοχή της Αχαΐας – Ηλείας; Η ΟΕΑ Αχαΐας παρ’ όλο που σχεδόν ολόκληρη ήταν νέα, δήλωσε ότι έμαθε πολλά από την άσκηση. Βέβαια δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι έπρεπε να «κάνουμε» καμιά δεκαριά σεισμούς ανά την Ελλάδα, γιατί τότε το σενάριο θα έχανε τον ρεαλισμό του.
  2. Ή μήπως από τις παροτρύνσεις προς τους ΤΠΣ ως καλλίτερα γνωρίζοντες τις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής, να συντάξουν με την βοήθεια της ΕΚΕΑν ένα τοπικό σενάριο άσκησης σε όποιο πεδίο πίστευαν εκείνοι ότι η τοπική ΟΕΑ είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα ήταν η ΟΕΑ Λαμίας να πάρει μέρος με σενάριο αντιμετώπισης πλημμύρας στον Σπερχειό, η ΟΕΑ Καρδίτσας σε συνεργασία με την τοπική ΕΟΔ για απεγκλωβισμό 10 ατόμων από χιονοπτώσεις, η ΟΕΑ Χανίων σε συνεργασία με την εθελοντική μονάδα έρευνας & διάσωσης ΔΙΑΣ για διάσωση ατόμων από κατολίσθηση, κλπ.

Για την ΟΕΑ Δωδεκανήσου προτείναμε στον ΤΠΣ SV5DDT να γίνει ένα τοπικό σενάριο αντιμετώπισης πλημμύρας, το οποίο δεν υλοποιήθηκε, όπως μου έγινε γνωστό, από έλλειψη ενδιαφέροντος των μελών. Θα ήταν ευκαιρία να συγκροτηθεί μια ομάδα που θα κάλυπτε τηλεπικοινωνιακά τον τόπο της καταστροφής, την Νομαρχία της Δωδεκανήσου και άλλες υπηρεσίες διαβιβάζοντας σχετικά μηνύματα στο θάλαμο επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.

Εκείνο βέβαια το …για μια ακόμη φορά… το αφήνω ασχολίαστο, μου μυρίζει (& μπορεί να κάνω λάθος), μια χωρίς λόγο εμπάθεια.

  • Η έλλειψη γνώσης του χειρισμού και της προώθησης πληροφοριών ουσίας από μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων κάποιες στιγμές έκανε την διεξαγωγή της επικοινωνίας αστεία.

Όπως είναι γνωστό σε όλους, ο σκοπός των ασκήσεων είναι η δοκιμή εφαρμογής των ΣΧΕΔΙΩΝ, του εξοπλισμού μας, ο εντοπισμός των ελλείψεών του, των δυνατοτήτων διαβίβασης με ακρίβεια μηνυμάτων ΤΥΠΙΚΩΝ & EMERGENCY, των προβλημάτων που προκύπτουν στην πράξη & είναι αρκετά, αλλά προπάντων η συνεχής εκπαίδευση των μελών των ΟΕΑ ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν όταν «ώ μη γένοιτο» συμβεί το κακό. Εάν όλα αυτά σε κάποιους φαίνονται «αστεία» είναι δικαίωμά τους. Κανείς δεν υποχρεώνει εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους expert να συμμετέχουν, εγώ τουλάχιστον δεν θεωρώ τον εαυτό μου παρά την επί 23 χρόνια ενασχόλησή μου με το θέμα.

  • …η γραφειοκρατία και οί επιταγές του πρωτοκόλλου διεξαγωγής των επικοινωνιών άγγιζε τα όρια του αφόρητου.

Πιστεύω πως με την λέξη «γραφειοκρατία» & «πρωτόκολλο» θα εννοείτε την μετάδοση γραπτών ΡΑΔΙΟΜΗΝΥΜΑΤΩΝ άλλων υπηρεσιών ή ΤΥΠΙΚΟ (formal) traffic με αναφορές ζημιών ή ονόματα τραυματιών κλπ. Αναλογιστείτε τις συνέπειες εάν π.χ. σε ένα όνομα ή τοποθεσία ή & αριθμό, γίνει λάθος κατά την διάρκεια καταστροφής και αυτό πρέπει να το διασφαλίσουμε. Είναι κάτι που γενικά δεν έχουμε συνηθίσει αλλά είναι απαραίτητο αν θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι σ’ εκείνους που βοηθούμε. Το συγκεκριμένο μάλιστα όπως έχει αποδειχθεί από τις ασκήσεις των τελευταίων χρόνων (2001-2003), είναι κάτι που χωλαίνουμε.

  • … ποτέ δεν έμαθα ποτέ αν τελικά η εφεδρική κάθοδος ήταν πίσω από το ξύλινο ράφι και αν δούλευε….(!)

Τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία όπως αυτό με την κάθοδο στο θάλαμο επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ και δεν ήταν το μόνο, είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο γίνεται μια άσκηση. Δηλαδή τι προβλήματα πιστεύετε ότι ανακύπτουν όταν γίνει σεισμός και επανδρωθεί  ξαφνικά ο Θ.Ε. από 2 μέλη που δεν έχουν ξαναπάει (όπως ο SV1RD και ο SV1GFA) εκεί. Γενικά, τι δεν έχει προβλεφθεί ή προβλέφθηκε αλλά δεν λειτούργησε και γιατί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε όταν το Emergency είναι αληθινό να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Αλλά «όποιος είναι εξ’ απ’ το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει».

  • Η εικόνα της διεξαγωγής με είσοδο στο κύκλωμα “κατά βούληση” αρκετών σταθμών και η συμμετοχή από άλλους του τύπου “περαστικός είμαι καί μπήκα”, δεν σταμάτησαν βέβαια την ροή των γεγονότων και λύσεων,…

Θα συμφωνήσω μαζί σας απόλυτα, αν και η δική μου εικόνα που βρισκόμουν στον νομό Αχαΐας είναι διαφορετική, είναι όμως κάτι που δεν γίνεται να το αποφύγεις, ιδιαίτερα σε μια άσκηση, όπου πρέπει να ενημερώσεις και τους άλλους μη συμμετέχοντες συναδέλφους. Αντίθετα όμως από μερικούς, μέλη των ΟΕΑ οι οποίοι αν και παρακολουθούσαν δεν έκαναν ως είχαν υποχρέωση το minimum δηλ. check-in & check-out στο δίκτυο, ώστε να γνωρίζει το κέντρο την  ύπαρξή τους και να τους αξιοποιήσει τηλεπικοινωνιακά στην κατάλληλη περίπτωση. Αλλά το ανάφερα και προηγουμένως, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό…

  • Με τέτοια οργάνωση και γνωρίζοντας οι συμμετέχοντες το μεγαλύτερο μέρος των συμβάντων;

Τελικά τι απ’ όλα συμβαίνει; οι συμμετέχοντες ήταν ελλιπώς ενημερωμένοι για το σενάριο, όπως λέτε στην αρχή, ή γνώριζαν εκ των προτέρων το μεγαλύτερο μέρος των συμβάντων; ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, τέλος πάντων.

Η γνώση των συμβάντων, δεν έχει να κάνει ούτε με την καλύτερη οργάνωση, ούτε βοηθάει σε τίποτα στην δράση. Δεν έχει σημασία να ξέρεις από πριν τι θα μεταδόσεις, αλλά την στιγμή που πρέπει, αυτό να μπορεί να μεταδοθεί, και να μεταδοθεί σωστά, παρόλα αυτά, εκτός από τον SV1RD εμένα και τους ΤΠΣ κανείς δεν ήξερε τα επεισόδια, αλλά δινόντουσαν στα μέλη από τους ΤΠΣ ή συναδέλφους (παρατηρητές) που δεν συμμετείχαν στην άσκηση, την ώρα που έπρεπε. Τα δε συγκεκριμένα επεισόδια των τοπικών ΟΕΑ μας ήταν παντελώς άγνωστα, αφού οι σχεδιαστές ήταν οι αντίστοιχοι ΤΠΣ.

Τώρα όσον αφορά τα ερωτήματα στο τέλος της δημοσίευσης.

•                Μήπως ο σχεδιασμός και η οργάνωση πρέπει να ανατεθεί σε μια 10μελή επιτροπή με ένα άτομο από κάθε περιοχή ( δύο από την περιοχή 8 για Αιγαίο και Ιόνιο);

Ο γενικός σχεδιασμός ανά είδος Έκτακτης Ανάγκης, είναι έτοιμος από την ΕΚΕΑν εδώ και χρόνια, τυπωμένος & στο internet ( http://www.raag.org/oea/sxedio.doc ) και οι ενδιαφερόμενοι τον έχουν υποτίθεται διαβάσει.

Η αναθεώρησή του γίνεται κατά καιρούς από τα συμπεράσματα που ανακύπτουν μέσα από :

Την αξιολόγηση των ασκήσεων,

Από προτάσεις,

Από την αλλαγή της δομής των κρατικών υπηρεσιών,

Ή την πρόοδο γενικότερα.

Η οργάνωση (επιχειρησιακή διάρθρωση) έχει γίνει με βάση την δομή της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας και περιλαμβάνει την ΕΚΕΑν και κατά τόπους (ανά Νομό) Τοπικούς Συνδέσμους (ΤΠΣ) με Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης.

Για να παρακαμφθεί το πρόβλημα από το Ελληνικό φαινόμενο της ύπαρξης πολλών (συνήθως αντιμαχόμενων) συλλόγων ακόμα και ανά περιοχή, η επιχειρησιακή δομή είναι ανεξάρτητη από τους συλλόγους και απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από το που ανήκουν.

Όπου υπάρχουν πάνω από 3 μέλη, ανατίθεται από την ΕΚΕΑν στο παλαιότερο ή πλέον ενδιαφερόμενο ο ρόλος του ΤΠΣ, αν ο Τοπικός Σύνδεσμος είναι και υπεύθυνος συλλόγου, ακόμα καλύτερα.

Το έργο του είναι να συγκροτεί, να ειδοποιεί & να ενημερώνει την ομάδα του Νομού και με την βοήθεια της ΕΚΕΑν, να προσαρμόζει τον σχεδιασμό στις τοπικές συνθήκες, καθώς και να καταρτίζει το τοπικό σενάριο της άσκησης. Τι νόημα έχει ή επιτροπή από κάθε περιοχή (SV1, SV2 κλπ)  και τι θα προσθέσει στον υπάρχοντα σχεδιασμό δράσης, δεν το βλέπω.

•                Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει ετήσιο πρόγραμμα ασκήσεων τα οποία θα σχεδιάζουν και θα παρουσιάζουν οι περιοχές με την συμβολή των υπολοίπων;

Η ΕΚΕΑν, με μεγάλη της χαρά, & πέρα από τον πανελλήνιο προγραμματισμό των ασκήσεων θέλει να δει να γίνονται τοπικές ασκήσεις και ευχαρίστως θα ενεργοποιηθεί για την βοήθεια στο σχεδιασμό, την παρακολούθηση της άσκησης και τις τηλεπικοινωνίες που θα χρειασθούν. Ποτέ όχι μόνο δεν αρνήθηκε αλλά συνεχώς προτείνει στους ΤΠΣ την βοήθεια για κάθε Τοπική ΟΕΑ ανά την επικράτεια, φτάνει αυτή να θέλει, να συμμετέχει στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό και να μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν επιτάσσουν οι συνθήκες, τα παραδείγματα είναι αρκετά.

Ακόμη η ΕΚΕΑν προχωρώντας παραπέρα, αναλαμβάνει την εκπαίδευση των ΟΕΑ στη δική τους περιοχή, εφ’ όσον υπάρχει δυσκολία προσέλευσης στις εκπαιδεύσεις που διοργανώνει στην Αττική, Όπως με μεγάλη επιτυχία έγινε στην Πάτρα, με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν κάποιες μικρές ανάγκες για την παρουσίαση (χώρος & φιλοξενία).

Το να γίνεται αυτό & ετήσια είναι μια καλή ευχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κατορθωτό από τις ΟΕΑ.

•                Μήπως πρέπει να αναθεωρηθεί η δομή και η υπηρεσίες του τεχνικού εξοπλισμού και να ανεβρεθούν νέοι τρόποι συμβατότητας;

Για ποια δομή και υπηρεσίες του τεχνικού εξοπλισμού αναφέρεσθε.

Ο εξοπλισμός είναι ο ίδιος που χρησιμοποιεί ο κάθε ένας μας στον σταθμό του, συν κάποιο εξειδικευμένο εξοπλισμό που διαθέτουν η ΕΚΕΑν και οι ΟΕΑ με την βοήθεια των κατά τόπους Νομαρχιών. Προβλήματα  συμβατότητας θα υπάρχουν πάντα όσο εξελίσσεται η Ραδιοερασιτεχνική έρευνα, η επιστήμη και η ανακάλυψη νέων μεθόδων επικοινωνίας. Οι ΤΠΣ θα πρέπει να ενδιαφέρονται για να δουν τι δυνατότητες επικοινωνίας έχει η κάθε περιοχή, πως μπορούν να αξιοποιηθούν και τι προβλήματα συμβατότητας εξοπλισμού υπάρχουν.

Να διαπιστώσουν αν στις διπλανές περιοχές μπορούν να περάσουν προφορικά ή γραπτά μηνύματα, Data, εικόνες και στην επόμενη άσκηση που θα γίνει να τα δοκιμάσουν. Άρα η συμβατότητα είναι κάτι δυναμικό που θέλει επικοινωνία και ασκήσεις. Και η επικοινωνία αυτή δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Δεν μπορεί να αισθάνεται η ΕΚΕΑν ότι ενοχλεί κάποιον που σύρεται να κάνει κάτι που δεν το πολυθέλει.

Πέρα όμως από τα ερωτήματα αν το θέμα ενδιέφερε πραγματικά τον γράφοντα και είχε συγκεκριμένες προτάσεις γιατί δεν τις έστειλε γραπτά στον Τοπικό του Σύνδεσμο της περιοχή (SV5DDT) και αν εκείνος αδιαφορούσε, στην ΕΚΕΑν, για να βοηθήσει τον προβληματισμό και να λύσει απορίες, αλλά περιορίστηκε στην, εκ των πραγμάτων αποσπασματική, απλά παρακολούθηση (μόνο βραχέα) της άσκησης και στην εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων. Προσωπικά έχω κουραστεί με την καλή ή κακή κριτική των ραδιοερασιτεχνών για τους ραδιοερασιτέχνες, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από δράση, ή τουλάχιστον συγκεκριμένες έγγραφες προτάσεις.

 Με αφορμή το γράμμα αυτό, θα ήθελα να προσθέσω ότι οι συνάδελφοι που τους ενδιαφέρει το θέμα να το δηλώσουν και να έρθουν σε επαφή με την υπάρχουσα οργάνωση της Hellenic Amateur Radio Emergency Service.

Δηλαδή τους κατά τόπους Τοπικούς Συνδέσμους ή την ΕΚΕΑν που σήμερα αποτελείται από τους

SV1EM sv1em@raag.org,

SV1EDZ sv1edz1@hotmail.com &

SV1GFA xtakis@ath.forthnet.gr.

Να ξέρουν ότι αυτό που κάνει η επιτροπή , είναι o σχεδιασμός, η ενημέρωση (μέσα & απ’ το internet www.raag.org/oea ) η εκπαίδευση, η διεξαγωγή πανελλαδικών ασκήσεων και η βοήθεια στην ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων με τις υπηρεσίες που βοηθούμε, τα υπόλοιπα γίνονται σε τοπικό επίπεδο, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον, επαφή των μελών,  επαφή με τις τοπικές αρχές, ενεργοποίηση σε emergency και ασκήσεις και οργάνωση των ΟΕΑ βάση του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης,

Μην τα περιμένετε όλα έτοιμα, γκρινιάζοντας όταν «δεν είναι στο πιάτο», ούτε κάποιον να σας πιάσει από το αυτί και να σας ενεργοποιήσει όταν υπάρχει emergency ή άσκηση, γιατί ΟΕΑ δεν είναι υπόθεση μόνο τριών μελών της ΕΚΕΑν, αλλά υπόθεση όλων μας.

Ευχαριστώ πολύ, 73 και περισσότερο ενδιαφέρον για τον πλησίον μας στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε.

 

Για την ΕΚΕΑν

SV1EM

 

 

Δημοσίευση για την άσκηση στον τοπικό τύπο της Πάτρας http://www.patrastoday.gr/News/article.asp?m=3&d=26&id=21 Από το patrastoday.gr

Επίσης στην Πάτρα έγινε αναφορά στην άσκηση από το τοπικό κανάλι “TELETIME”.

Ανασκόπηση και ενημέρωση για την άσκηση έγινε στην ΟΕΑ Αθήνας το Σάββατο 29/3/2003 ώρα 4.30 μμ

Συμμετείχαν οι παρακάτω 9 συνάδελφοι: SV1EM,SV1CIV,SV1EFZ,SV1EEV,SV1AMY,SV1EDZ,SV1EGS,SV1GFA,SV1RD

Ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την άσκηση και τι ελλείψεις και προβλήματα εμφανίστηκαν που συνοπτικά θα μπορούσαν να είναι τα παρακάτω:

Στην άσκηση συμμετείχαν σταθμοί από Λαμία, Καρδίτσα, Μυτιλήνη, Χανιά καθώς και από την Κομοτηνή. Ενώ δεν εμφανίστηκαν στο δίκτυο η Ρόδος, τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη.

Υπήρξε κακή ενημέρωση για την ώρα έναρξης της άσκησης και πολύ ήταν στον αέρα από τις 8:30.

Επίσης στο δίκτυο της Αθήνας ακούστηκε ότι υπήρχαν συνάδελφοι που ήταν ακρόαση και περίμεναν να κληθούν ονομαστικά.

Προβλήματα χώρου και κεραιών στην ΓΓΠΠ καθώς και ενημέρωσης σε άλλες υπηρεσίες.

Υπήρξε δυσκολία στην μετάδοση τυπικού traffic και δεν τονιζόταν “ότι το παρόν είναι άσκηση” πρέπει να αναφέρεται σε κάθε αναφορά καταστροφών. Υπήρξε μειωμένη αντίληψη της πίεσης του χρόνου. Έλλειψη στοιχειωδών εργαλείων για εγκατάσταση κεραίας και πρόβλημα θορύβων και παρεμβολών από hf στα vhf.

Προτάθηκε για την επαρχία να γίνονται τοπικές ασκήσεις με συμμετοχή σταθμού ΤΚ από Αθήνα όχι απαραίτητα στην ΓΓΠΠ.

Τέθηκε θέμα σύσφιξης των σχέσεων των μελών των ΟΕΑ, εκπαίδευσης και πιστοποίησης των μελών και να γίνουν άμεσα δοκιμές σε PSK.

Τέλος τέθηκε το θέμα ότι πολλά μέλη δεν ενημερώνονται γιατί δεν έχουν Email ή το Email τους δεν ισχύει. Δυστυχώς η Επιτροπή δεν μπορεί να ενημερώνει με άλλο τρόπο παρά μόνο με Email. Το ταχυδρομείο πλέον είναι ακριβό και χρονοβόρο, και τα τηλέφωνα πολλά και επίσης ακριβά σε σχέση με την επικοινωνία του Email που είναι πάμφθηνη και μαζική ή προσωπική ταυτόχρονα άρα καλό θα ήταν όλα τα μέλη να έχουν ένα Email που να το παρακολουθούν συχνά.

 

Ενημέρωση από sv1rd 1 Απρ 2003 17:00 , 10 Απρ  01:00 & 16 Απρ  13:00 τοπική