TTK Ψηφιακός Εξοπλισμός

 

Το ΤΤΚ είναι το βασικό κομμάτι ενός δικτύου Έκτακτης Ανάγκης , που συγκεντρώνει όλες τις τοπικές πληροφορίες σε μια περιοχή που έχει πληγεί από μια καταστροφή και δεν έχει τηλεπικοινωνίες και τις προωθεί με τον συντομότερο και ασφαλέστερο τρόπο σε άλλα κέντρα που έχουν κανονικές επικοινωνίες και βρίσκονται κοντά σε σημεία λήψης αποφάσεων για παροχή βοήθειας.

Επειδή συνήθως ο χώρος που θα εγκατασταθεί δεν είναι γνωστός, όλος ο εξοπλισμός του πρέπει να βρίσκεται σε υδατοστεγή και γερά βαλιτσάκια με όλα τα καλώδια που θα χρειαστούν για την γρηγορότερη συναρμολόγηση,  εγκατάσταση και λειτουργία. Στις ασκήσεις που θα έχουν ήδη γίνει, θα πρέπει να έχει δοκιμαστεί πλήρως και το προσωπικό να τον έχει χειριστεί με επιτυχία.

Το ιδανικό είναι ο κάθε τοπικός σύλλογος ή ομάδα να έχει έτοιμο ένα βαν ή τροχόσπιτο πλήρως εξοπλισμένο, που θα εγκατασταθεί δίπλα στο χώρο που θα στηθεί το συντονιστικό όργανο των υπηρεσιών της περιοχής. Στην τέλεια αυτή περίπτωση, αφού τα μηχανήματα θα είναι στημένα και έτοιμα για λειτουργία, μένει μόνο η εγκατάσταση κάποιων κεραιών και το κέντρο είναι πανέτοιμο σε λίγα λεπτά για να πάρει και να στείλει τα πρώτα μηνύματα.

 

Δυνατότητες επικοινωνίας

Τοπική επικοινωνία

Η τοπική επικοινωνία καλύπτεται με απευθείας συνδέσεις V-Uhf ή μέσω του τοπικού επαναλήπτη (που πρέπει οπωσδήποτε να έχει μπαταρίες) για επικοινωνίες φωνής, ή με χρήση APRS και Packet Radio σε περίπτωση ψηφιακής τοπικής επικοινωνίας. (Αναφορά θέσης κάθε σταθμού, αναφορές καιρικών συνθηκών, καταγραφή ζημιών, προσώπων ή αναφορές από νοσοκομεία ή άλλα μέρη που χρειάζεται αποστολή κειμένων ή φωτογραφιών). Επειδή οι μπαταρίες των επαναληπτών δεν θα κρατήσουν πολύ, θα πρέπει να φροντιστεί ή αντικατάστασή τους ή η τοποθέτηση σχετικής γεννήτριας.

 

Επικοινωνία με τα κέντρα αποφάσεων

 

Μία δυνατότητα εφικτή στην χώρα μας σήμερα, είναι η επικοινωνία με τον “έξω” κόσμο, με link vhf-uhf που θα καταλήγει σε μία πόλη με επαρκή επικοινωνία ή στο κέντρο λήψης αποφάσεων (ας μην κρυβόμαστε στις λέξεις για την Αθήνα μιλάμε). Μπορούν λοιπόν να καλυφθούν οι επικοινωνίες φωνής αλλά και οι ψηφιακές με αντίστοιχα links που θα ήδη υπάρχουν ή θα στηθούν τάχιστα. Στις επικοινωνίες αυτές που συνήθως είναι ΤΚ με ΤΤΚ πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και ψηφιακή επικοινωνία για την αποστολή γραπτών κειμένων και εικόνων. Αν υπάρχει δυνατότητα για Packet Radio (δύσκολο στους καιρούς μας) ή εγκατασταθεί σύστημα D-Star αυτό γίνεται σχετικά εύκολα και γρήγορα, ειδάλλως η λύση είναι από σταθμό βραχέων (χωρίς να αγνοείται η δυνατότητα αποστολής γραπτών κειμένων με mors που όσο πάει θα είναι πιο δύσκολη αφού ελάχιστοι έχουν την εμπειρία) που θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε την δυνατότητα για Pactor, PSK31, SSTV.

Τα παρακάτω απευθύνονται στον εξοπλισμό που θα χρειαστεί για την σωστή λειτουργία ο σταθμός, πέρα από τους ασυρμάτους, τις κεραίες και τους χειριστές.

 

PC modems καλώδια

Laptop προτιμότερο ή Desktop αν υπάρχει γεννήτρια συνεχώς.

Καλωδιώσεις για  τους υπάρχοντες V-Uhf  tranceivers (π.χ. Kenwood D-700, D-7 , Icom IC3200) Hf Tranceivers (π.χ. Kenwood 570, Alinco DX70),

Καλωδιώσεις για TNC, PTC-II και SoundCard

Κουτί σύνδεσης SoundBlaster με έτοιμο καλώδιο για D700 και HF  και αντάπτορες για τα υπόλοιπα.

Πλέον όλοι οι φορητοί υπολογιστές έχουν δυνατότητα σύνδεσης Wi-Fi, ένα μικρό Access Point με 12βολτη τροφοδοσία, μπορεί να βοηθήσει την δικτύωση υπολογιστών αν είναι πάνω από ένας.

Όλο το software και το OS θα υπάρχει και σε εφεδρικά cd για άμεση επανεγκατάσταση. Θα περιλαμβάνει:

 

Operating System,

Windows 98b, Win 2k  Office, Internet Dialup ready.

Add on

NC, Telix, Windows Commander, WinZIP κλπ

Πρόγραμμα αποστολής και λήψης fax από το τηλεφωνικό  modem

 

Ραδιοερασιτεχνικά προγράμματα,

Datalogger/ logbook,

Logger

Net Control Program,

Netman v2.2, NetLogger

Databases, για οτιδήποτε πληροφορίες χρειάζεται,

AresData 165k (& BPQ code)

Πρόγραμμα παρακολούθησης ιονοσφαιρικής διάδοσης (propagation program)

W6ELProp v2.61 469k – 2 MB disk space

Packet Radio,

Telix, Procomm, yapp κλπ

APRS, program

UIView, WinAPRS, Xastir   Χάρτες

Callbook Database

Logger

Internet/Email/modem programs,

Included in Operating System also Eudora? outlook thunderbird. Εαν στο εξοπλισμό υπάρχει PTC-II (Pactor2-3) το Airmail για σύνδεση με Winlink είναι απαραίτητο

PSK31 – MFSK16.

IZ8BLY STREAM MFSK-16 , multipsk, PSK31 Deluxe.

SSTV

MMSSTV

Επεξεργασία Εικόνας

PaintShopPro v 4.12

Pactor

WinLink access program-AirMail, EasyTransfer, NcWinPtc, GammaRL, ViewFax

Άλλο Ham Soft

Morse & Q code usefull Card (.pdf)

Satellite orbit prediction

Predict ή άλλο σε text mode

 

 

 

Να ληφθεί υπόψη ότι η χρήση του θα είναι σε ένα Τοπικό Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο χωρίς ίσως ρεύμα και με αρκετή πίεση χρόνου στην εγκατάσταση και λειτουργία.

Αν το λειτουργικό του είναι Win2Kή WinXP θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινό user/pass γνωστό στην ομάδα που να μπορεί να δουλέψει όλα τα παραπάνω προγράμματα.

Η κύρια χρήση του είναι επικοινωνίες, και αυτή μπορεί να γίνει:

α. Φωνητικά ή Ραδιοτηλεγραφικά  με χρησιμοποίηση ενός Net Control Program ή ενός logger, για καταγραφή του δικτύου και παρακολούθηση της δραστηριότητάς του.

Ταυτόχρονα μπορούν να δουλεύουν το APRS ή το SSTV

 β. Ψηφιακά

Pactor 1, II, III  (airmail ή terminal ή Internet connection) ή  PSK, MFSK-16 (terminal) στα HF.

Packet Radio ή και APRS στα V-UHF.

 Η βέλτιστη ψηφιακή λύση είναι APRS για παρακολούθηση του τοπικού APRS δικτύου, αν υπάρχει και χρησιμοποίηση ενός εναλλακτικού δικτύου για αποστολή SMS .

Packet Radio Mbox Για γραπτή επικοινωνία με τοπικά διεσπαρμένους σταθμούς με laptop.

Pactor II, III για σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο, ή με το κεντρικό ΤΚ (πχ μέσο WinLink ή απευθείας )

SSTV για συλλογή εικόνων από φορητούς σταθμούς APRN και αποστολή στο ΤΚ.

Τέλος να ληφθεί υπόψη ότι λόγω της χρήσης του υπολογιστή σε άτακτες χρονικές στιγμές (Emergency και ασκήσεις) σε διαφορετικές τοποθεσίες και με διαφορετικά ίσως διακριτικά, θα πρέπει στο ξεκίνημα του υπολογιστή ή και του κάθε προγράμματος να γίνονται αλλαγές στα παρακάτω.

 

Συντήρηση

Date time settings (System)

GMT offset (Χειμώνα καλοκαίρι) (program)

Callsign (program)

QTH info (Lat – Lon) (program)

Sat Keplerians (program)