Ραδιερασιτεχνισμός Απλά ένα χόμπι; ή και δίαυλος κοινωνικής προσφοράς;(Το προτείνω)
΄Ένας ραδιοερασιτέχνης ήταν εκείνος που, όταν το 1986 έπληξαν την Καλαμάτα καταστρεπτικοί σεισμοί, στο χρόνο ρεκόρ των τριών λεπτών, μετέδωσε το γεγονός με φορητό πομποδέκτη, μέσω του υπερσύγχρονου επαναλήπτη του Ταϋγέτου, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και οι ίδιοι οι ραδιοερασιτέχνες έχουν κατασκευάσει. Η κρατική μηχανή επικοινωνιών, που παρέλυσε για δύο εικοσιτετράωρα, όχι μόνο βοηθήθηκε από τους ντόπιους ραδιοερασιτέχνες που μέσα σε ελάχιστες ώρες προσέτρεξαν από παντού για να προσφέρουν άοκνα προσωπική εργασία και άρτιο μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά στην ουσία υποκαταστάθηκε από τις μονάδες που οι ίδιοι οι ραδιοερασιτέχνες ,σε εντυπωσιακά ελάχιστο χρόνο, έστησαν, με έναν και μόνο στόχο: Να διασωθούν όσο περισσότερες ζωές ήταν δυνατόν, από τα σωστικά συνεργεία που έπρεπε μέσα στις λίγες καθοριστικές ώρες να πληροφορηθούν το γεγονός, αλλά και να καθοδηγηθούν αυτά και η αποστολή υλικής βοήθειας στους πληγέντες.
Οι ραδιοερασιτέχνες που προσέφεραν ήταν οι:
3CK, 1WC/3, AAV/3, 5YS/3, 1VN/3, 1VU/3, 3ABE, 3SJ, 1ACJ/3, 1AB/3, 1HX/3, 1ZJ/3, 1ADJ/3, 0EG/3, 0ET/3, 1KC/3, 1DW Πρόεδρος τότε της ΕΕΡ,1ZJ/3, 1TY, 1RC/3, 1RL/3 1JA/3, 1GH/3, 3XO, DK5KL/SV3, DF3KZ/P, DL0THW, DJ5RT/SV3, J40MAR, DR. WILHELM RUPERT
Η περίπτωση όμως της Καλαμάτας υπήρξε απλώς ένα εξόφθαλμο παράδειγμα ουσιαστικής συνδρομής και άψογης συνεργασίας ραδιοερασιτεχνών και Κράτους. Δεκάδες περιπτώσεις που μένουν άγνωστες για το ευρύ κοινό, οφείλουν την καλή έκβαση τους στην διαμεσολάβηση κάποιου ραδιοερασιτέχνη, που είτε συμμετείχε στην καθοδήγηση της κατάσβεσης μιας πυρκαϊάς, είτε διαμεσολάβησε στην διάσωση του πληρώματος κάποιου πλοίου. Οι ραδιοερασιτέχνες καθημερινά διατρέχουν την υδρόγειο και αφιερώνουν χρόνο και χρήματα, καταθέτουν μεράκι και έμπνευση για προσωπική ευχαρίστηση, αλλά είναι αναμφίβολο ότι μπορούν και δραστηριοποιούνται αθόρυβα και ταχύτατα όταν κοινωνικές ανάγκες απαιτούν την συνδρομή των τηλεπικοινωνιακών ικανοτήτων τους.
Ακολουθούν εικόνες από τον τύπο της εποχής κάποιες σχολιασμένες από τον Πότη SV3CK ιδιόχειρα (τον αφανή ήρωα του συμβάντος που δούλεψε το ΤΤΚ 72 ώρες!) και φωτογραφίες τραβηγμένες από τον SV3VU.
Ακολουθεί το ευχαριστήριο του ΥΜΕ προς την ραδιοερασιτεχνική κοινότητα για την άμεση και έγκαιρη βοήθεια.
Τέλος η φωτογραφία του SV1HX στο ΤΤΚ όταν πλέον έφθασε η ΟΕΑ στο σημείο.