Σχέδιο δημιουργίας Ραδιοερασιτεχνικών Δικτύων Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης
Βασικά στοιχεία
1. ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ Ο.Ε.Α.
Παροχή τηλεπικοινωνιακής συνδρομής σε περίπτωση καταστροφής των υπαρχόντων δικτύων του ΟΤΕ ή επικουρικά όταν τα υπόλοιπα δίκτυα δεν επαρκούν σε:
– Κρατικές Υπηρεσίες:
Υπουργεία
Νομαρχίες
Δήμους
Πυροσβεστικό Σώμα
Αστυνομία
Ο.Α.Σ.Π.
· Μη κερδοσκοπικές ομάδες εθελοντές – συλλόγους – οργανισμούς:
ΕΕΣ
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Κοινωφελή σωματεία
· Πολίτες, αν δεν λειτουργούν τα δημόσια δίκτυα επικοινωνιών για πολύ χρόνο .
2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Στα δίκτυα αυτά συμμετέχουν εθελοντικά αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες
Σύμφωνα με τον νόμο σε περίπτωση ανάγκης τα μηχανήματά μας και εμείς επιτασσόμαστε για την βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο. Οποιαδήποτε τέτοια επίταξη είναι άσκοπη, άχρηστη και επικίνδυνη , αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προεργασία προετοιμασία, εξάσκηση και ενημέρωση. Όλοι οι ραδιοερασιτέχνες που ενδιαφέρονται θα πρέπει να δημιουργήσουν δίκτυα Έκτακτης Ανάγκης με σκοπό να καλύψουν τηλεπικοινωνιακά την περιοχή τους
3. ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
Επειδή τα όρια της επικράτειας είναι μικρά και συγκεκριμένα μπορούν να δημιουργηθούν 4 ειδών δίκτυα:
Τοπικά: Με χρήση VHF/FM-UHF/FM simplex ή repeater
Περιφερειακά: Με χρήση repeaters ή H.F.
Εθνικά: με χρήση H.F. (SSB και Digital)
Υπερεθνικά ή διεθνή: με χρήση H.F. – δορυφόρων.
Τα δίκτυα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουν το ένα την ύπαρξη του άλλου, ώστε να μπορεί να γίνει διαβίβαση μηνυμάτων όπου χρειαστεί.
Εθνικό δίκτυο δούλεψε για μερικά χρόνια σαν εθνικό δίκτυο φωνής (HF/SSB) και ψηφιακών (MFSK-16) με Net Controller τον SV1ZJ κάθε Κυριακή πρωί 11:20 τοπική. (Το δίκτυο αυτό σταμάτησε).
Υπάρχει ένα νέο δίκτυο HF διασυλλογικής επικοινωνίας που γίνεται μια φορά τον μήνα με έλεγχο του υπευθύνου ΕΚΕΑΝ της ΕΕΡ.
Επίσης υπάρχει ένα τοπικό ανοικτό δίκτυο VHF/FM στην Αθήνα στο 145.200 που ενεργοποιείται μόνο σε emergency υπεύθυνος του δικτύου είναι ο εκάστοτε ΤΚ..
Γενικά για τα δίκτυα
Θα πρέπει από το κάθε δίκτυο να υπάρχει σύνδεσμος με τα υπερκείμενα (ευρύτερα δίκτυα) που υπάρχουν για την δημιουργία ενός σίγουρου δρόμου επικοινωνίας από άκρη σε άκρη στην χώρα μας. Η συμμετοχή ενός ραδιοερασιτέχνη σε ένα δίκτυο δεν αποκλείει την συμμετοχή και σε άλλο. Το κάθε δίκτυο θα πρέπει να ενεργοποιείται σε τακτικά χρονικά διαστήματα δηλαδή κάθε μέρα ή εβδομάδα και να ανταλλάσσονται μηνύματα εφόσον υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν το δίκτυο σταματάει ως ελεγχόμενο δίκτυο emergency και συνεχίζει ως ελεύθερο χωρίς Net Controller και για οποιοδήποτε θέμα (κυρίως δοκιμές εξοπλισμού).
Ο υπεύθυνος ενός δικτύου είναι υπεύθυνος μόνο για την σωστή λειτουργία του και στο να τηρούνται οι διαδικασίες. Όλοι οι σταθμοί απευθύνονται στον Net Controller και αυτός επιτρέπει την επικοινωνία δυο σταθμών κατόπιν αίτησης ενός από αυτούς. Αν δυο σταθμοί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους κάνει την αναμεταβίβαση (QSP). Μπορεί να γίνει αλλαγή Net Controller ακόμα και κατά την διάρκεια του δικτύου.
Είναι φυσικό ότι οι εγκαταστάσεις του NCS (Net Control Station) θα πρέπει να είναι καλές, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τους περισσότερους σταθμούς εύκολα. Αν κατά την διάρκεια της λειτουργίας των δικτύων διαπιστωθεί πρόβλημα που δυσχεραίνει την εκτέλεση της αποστολής του Net Controller, με αίτησή του αυτός θα αλλάζει.
ΟΕΑ Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης
Όταν υπάρχει καταστροφή, σεισμός, πλημμύρα, ή δασική πυρκαγιά και χρειάζεται να αναπτυχθούν δίκτυα από φορητούς και κινητούς σταθμούς ή να επανδρωθούν σταθμοί σε υπηρεσίες, τότε υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ομάδων που θα κινηθούν με εξοπλισμό για να καλύψουν τις θέσεις αυτές. Έτσι δημιουργούνται OEA που έχουν σαν σκοπό την άμεση επαφή των υπηρεσιών μεταξύ τους ή με κινητές μονάδες που βρίσκονται σε δράση.
Επειδή υπάρχει ανάγκη φορητού εξοπλισμού που δεν είναι εύκολο να έχει ο κάθε ραδιοερασιτέχνης, είναι καλό οι ΟΕΑ να υποστηρίζονται σε εξοπλισμό από τούς ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους ή άλλους φορείς για να υπάρχει πάντα αξιόπιστος εξοπλισμός. Ο εξοπλισμός μπορεί να είναι:
Ο εξοπλισμός ενός τηλεπικοινωνιακού κέντρου που θα είναι στημένο μόνιμα σε μία υπηρεσία που θα ανήκει σε αυτήν, αλλά θα χρησιμοποιείται σε nets και emergency από τις OEA.
Φορητοί πομποδέκτες, γεννήτρια (βενζίνη συσσωρευτές), φακοί, σκηνή, μπαγκαζιέρα, κεραίες
Σήματα μπουφάν τζάκετ ή καπέλα.
Laptop και εξοπλισμός ψηφιακών επικοινωνιών
4. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ένα τηλεπικοινωνιακό κέντρο μπορεί να είναι οποιοδήποτε ραδιοερασιτεχνικό shack ή ένας καθορισμένος από πριν χώρος σε γραφεία ραδιοερασιτεχνικού συλλόγου ή υπηρεσίας
Τα προτεινόμενα απαραίτητα σε περίπτωση Εκ Αν (emergency) είναι
Σωστή εγκατάσταση – θωράκιση – γείωση. Εναλλακτική τροφοδοσία-μπαταρίες, εφεδρικός φωτισμός
3 χειριστές (ένας για HF/SSB, ένας για VHF/FM-UHF/FM, και ένας για τηλεφωνική επικοινωνία, γραμματειακή υποστήριξη και ψηφιακές επικοινωνίες APRS, MFSK-16)
Πομποδέκτες για όλες τις μπάντες και εναλλακτικοί, κεραίες το ίδιο.
Πλήρες ψηφιακό setup Επειδή στην χώρα μας δεν έχουμε αξιόπιστο δίκτυο BBS και packet radio σαν ψηφιακά αναφερόμαστε ειδικά στα APRS, PSK31, MFSK16, PACTOR II-III.
UPS για όλα τα ψηφιακά, μπαταρίες με φορτιστές για τους ασυρμάτους.
emergency logbook,
ραδιογράμματα.
Χάρτες 1/250000 όλης της χώρας, χάρτες μεγαλύτερης ακρίβειας της περιοχής. Ίδιους όμως χάρτες θα πρέπει να έχουν τα μέλη των OEA για να μπορούν να συνεννοηθούν εύκολα. Στις μεγάλες πόλεις ευρετήριο οδών.
Τηλέφωνο ΟΤΕ, Τηλέφωνο GSM, Fax, Internet.
5. ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΕΑ
Τοπικός Συντονιστής Δικτύου (ΤΣ) είναι ο Υπεύθυνος της ομάδας ΟΕΑ και θα πρέπει να είναι άνθρωπος με πείρα σε καταστάσεις Εκ. Ανάγκης, γνώστης των κανονισμών, και με πείρα σε Δημόσιες Σχέσεις και σε Οργάνωση ομάδων.
Αν η πολιτεία μας δούλευε σωστά το μόνο που θα έκανε θα ήταν να έρθει σε επαφή με την νομαρχία, τα ΠΣΕΑ ή τον δήμο και να θέσει το δίκτυο στην διάθεσή τους θεωρώντας ότι αυτοί (οι υπεύθυνοι) γνωρίζουν τι να κάνουν και να το χρησιμοποιήσουν κατά τον βέλτιστο τρόπο.
Στην πράξη αυτό δεν γίνεται. Έτσι ο ΤΣ θα πρέπει να προτείνει λύσεις για τις οποίες θα πρέπει ήδη να έχει ανθρώπους (δηλ να έχουν δηλωθεί στον NCS) Επειδή το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα μας είναι ή έλλειψη επαφής των υπηρεσιών, τοποθετούνται εθελοντές μέλη ΟΕΑ δίπλα σε υπευθύνους υπηρεσιών (π.χ. Αρχηγός Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Νομάρχης, Δήμαρχος, Στρατιωτικός υπεύθυνος, Υπεύθυνος μηχανικός, κλιμάκιο καταγραφής ζημιών, νοσοκομείο, αεροδρόμιο ΕΕΣ, ΣΕΠ, φορείς εθελοντών κλπ). Δημιουργείται έτσι ένα δίκτυο διασύνδεσης υπηρεσιών (ΔΔΥ), ώστε να είναι εύκολη η μεταξύ τους επικοινωνία.
Στη συνέχεια μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα δίκτυα ανάλογα με τις ανάγκες:
Δίκτυα ΕΕΣ
ΟΑΣΠ, ΕΜΑΚ, Συνεργείων καταγραφής
Δίκτυα νοσοκομείων ασθενοφόρων
Δίκτυα βυτιοφόρων για μεταφορά νερού σε πυρκαγιά.
Δίκτυα μεταφοράς εφοδίων
Δίκτυα εγκατάστασης καταυλισμών -ΣΕΠ
Δίκτυο μεταφοράς σύντομων μηνυμάτων του κόσμου στους οικείους τους
Το κάθε δίκτυο θα έχει δικό του Net Controll Station (NCS) Και φυσικά το κάθε δίκτυο θα είναι σε ξεχωριστή συχνότητα και μόνο δίκτυα με λίγο traffic μπορούν να μοιραστούν την συχνότητα μεταξύ τους με έναν NCS.
Αν κάποιος σταθμός πρέπει να είναι ταυτόχρονα σε 2 δίκτυα, θα κάνει δήλωση εισόδου (check in) και εξόδου στο κάθε ένα ξεχωριστά δεν θα μπλέκονται για κανένα λόγω τα δίκτυα μεταξύ τους. Αν λόγω περίσσειας μηχανημάτων κάποιος σταθμός παρακολουθεί και άλλο δίκτυο από εκείνο που ανήκει δεν χρειάζεται να κάνει check in και να το απασχολεί εκτός αν υπάρχει λόγος.
Υπολογίζοντας ότι τα αρχικά μέλη των Ο.Ε.Α. θα μπορέσουν να παραμείνουν σε δράση για 6-10 ώρες πριν επέλθει κόπωση των χειριστών, θα πρέπει να εξευρεθούν εγκαίρως εφεδρικοί χειριστές για αντικατάσταση, ή να ζητηθούν εθελοντές από γειτονικές περιοχές που θα έρθουν να βοηθήσουν ή να αντικαταστήσουν την πρώτη ομάδα.
Όταν σε μία περιοχή συμβεί Έκτακτη Ανάγκη, γίνεται ενεργοποίηση όλων των τοπικών ή περιφερειακών δικτύων καθώς επίσης και του εθνικού δικτύου. Έτσι όταν χρειαστεί να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες περιοχές αυτό να γίνει απλά και εύκολα. Αν ο NCS του τοπικού δικτύου δεν συμμετέχει στο περιφερειακό ή το εθνικό θα πρέπει να ενεργοποιήσει αυτούς που από το δίκτυο του συμμετέχουν ώστε να υπάρχει η σχετική σύνδεση. Το καλύτερο είναι ο σταθμός του NCS του κάθε δικτύου να συμμετέχει και στα άλλα δίκτυα (κατά προτίμηση με άλλο χειριστή), ώστε να εξοικονομούνται hops επικοινωνίας.
Αν υπάρχει περίσσεια εξοπλισμού και προσωπικού μπορούν να στηθούν και κιόσκια για επικοινωνία των πολιτών, μόνο που τότε το εθνικό δίκτυο, (ή ένα καινούργιο εθνικό δίκτυο που θα στηθεί για αυτό το σκοπό), θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο συνέχεια σε όλες τις εμπλεκόμενες πόλεις και αυτό σημαίνει πολλούς σταθμούς και βάρδιες.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Είναι ίσως το πιο σημαντικό στάδιο, εδώ θα φανεί αν πήραμε το μάθημά μας από το Emergency ή την άσκηση που κάναμε ή όχι. Μετά το emergency γίνεται αποτίμηση και κριτική της εργασίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν, ώστε να διορθωθούν οι ατέλειες και οι ελλείψεις. Το ίδιο γίνεται και μετά τις ασκήσεις που θα πρέπει να γίνονται κατά διαστήματα σε συνεργασία με άλλα δίκτυα ή και όχι. Στις ασκήσεις μπαίνει ένα φανταστικό σενάριο πιθανής καταστροφής (για την περιοχή μας) και κάνουμε ότι θα κάναμε αν ήταν πραγματικό γεγονός. Οι εμπειρίες μας από τις ασκήσεις μας βοηθούν να συντάξουμε ένα σχέδιο δράσης που να είναι τυφλοσούρτης σε περίπτωση ΕκΑν. Λίστες τηλεφώνων, υπηρεσιών, κινητά, σημεία επαφής, εξοπλισμός όλα αυτά ελέγχονται και βλέπουμε αν κάνουν την δουλειά τους.
sv1rd