Automatic Position Reporting System και Έκτακτες Ανάγκες

 

 

Το APRS είναι ένα σύστημα-δίκτυο-πρωτόκολλο επικοινωνίας και ανταλλαγής ψηφιακών δεδομένων και έχει ιδιαίτερη ευκολία  και χρησιμότητα σε κινητούς σταθμούς ώστε να δηλώνουν την θέση τους αυτόματα, αλλά και παρακολούθησης εκτός από τη θέση κινητών και σταθερών σταθμών άλλων «αντικειμένων» ή πληροφοριών μέσα από απλά ραδιοερασιτεχνικά δίκτυα. Η απεικόνιση όλων αυτών των πληροφοριών ένα χάρτη, είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε καταστάσεις ανάγκης ή public events.
Στο παρόν θεωρείται ότι υπάρχει μία στοιχειώδης γνώση του APRS Αν όχι τότε διαβάστε τις υπόλοιπες σελίδες του site στην επιλογή APRS.

Γλωσσάρι:

ΤΚ ή EOC   =  Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο (Emergency Operation Center)

ΤΤΚ             = Τοπικό Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο (Αν αυτό απαιτείται)

1. Το APRS είναι από την φύση του ένα τακτικό δίκτυο
Οι πληροφορίες που έρχονται είναι εκείνης της στιγμής, σχεδιάζονται στον χάρτη εκεί που έγιναν ακριβώς, δηλαδή πιο ζωντανές και παραστατικές δεν γίνεται.

2. Η πρόσβαση στο δίκτυο γίνεται με την πρόσβαση σε ένα κόμβο. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται φοβερές κεραίες και πομποδέκτες. Ένας φορητός ασύρματος με ελάχιστη ισχύ και μία μικρή rubber ή μικρή beam που κοιτάει τον κοντινό κόμβο κάνει εξαιρετική δουλειά. Ένα στοιχειώδες tnc ακόμα και baycom ή soundcard μπορεί  να κάνει την σωστή αποκωδικοποίηση.

3. Η χρήση μίας μόνο συχνότητας αλλά και το κοινό alias των κόμβων (WIDEN) δίνει την δυνατότητα να επεκτείνουμε ή να αντικαταστήσουμε κόμβους στο δίκτυο εύκολα.
Ειδικά με την εμφάνιση του TM-D700 (Kenwood), μπορούμε να έχουμε ένα κινητό κόμβο ή ένα κόμβο που στήνεται σε μία βουνοκορφή αμέσως. Ο κόμβος αυτός βοηθάει την “πληγείσα” περιοχή να μπει εύκολα στο δίκτυο APRS ακόμα και αν δεν έχει ήδη ή το υπάρχον Digi έχει βγει εκτός λειτουργίας.

4. Ένας πρόχειρος σταθμός APRS μπορεί να στηθεί εύκολα ακόμα και με ένα laptop Dos/286 μονόχρωμο. Αν και καλό είναι να μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον win95.

5. Έχει παρατηρηθεί ότι το 80% του Emergency traffic κατά μέσο όρο αφορά πληροφορίες και έλεγχο θέσης. Αυτό σημαίνει ότι αν όλοι οι σταθμοί σε ένα emergency έχουν APRS, έχουμε αντίστοιχη μείωση της κίνησης στις συχνότητες φωνής κατά 80% τουλάχιστον.

6. Γρήγορη και απρόσωπη ενημέρωση σε καιρό ηρεμίας με bulletins, αλλά και πληροφορίες για συμβάντα (πχ οι τελευταίοι σεισμοί στον πλανήτη ή καιρικά φαινόμενα δίπλα από την γειτονιά μας). Αλλά και γρήγορη ενημέρωση για τρέχοντα ατυχήματα και γεγονότα ενεργοποίησης ενός emergency Net.

7. Έχει δυνατότητα για δεκάδες objects που έχουν να κάνουν με καιρικά φαινόμενα, Emergency και Public Service.

8. Είναι εξαιρετικό εργαλείο για να παρακολουθήσουμε Μαραθώνιους, κούρσες, παρελάσεις, δρόμους, ιστιοπλοϊκούς αγώνες ή αγώνες αυτοκινήτων.

9. Η δυνατότητα σύνδεσης με το Internet κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση, ακόμα και χωρίς ασύρματο ή tnc πέρα από τα όρια του οποιουδήποτε ασύρματου δικτύου αλλά και φυσικά σε όλο τον κόσμο.

10. Η δυνατότητα χρήσης βραχέων, δορυφόρων (ASTARS) ή και WinLink μας δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης μακρινών αποστολών, ακόμα και σε πολύ μακρινές χώρες αλλά και η σύντομη επικοινωνία μαζί τους.

11. Το ίδιο και η δυνατότητα για APRS PSK.

12. Μέσο του Internet μπορούν να έχουν εικόνα πολλά EOC ταυτόχρονα, αλλά και μέσο ενός τοπικού gateway ή του Internet σε ένα EOC μπορούμε να έχουμε εικόνες APRS σε πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα.

13. Την ίδια δουλειά κάνει και το ZIPLan ένα σύστημα που σε ένα tnc σειριακά συνδέεις πολλά pc σειριακά. Έτσι μέσα στο EOC το τμήμα Επιχειρήσεων, σχεδιασμού, λογιστικής και γραφείο σημάτων να έχουν ταυτόχρονα τις ίδιες ή διαφορετικές πληροφορίες που θα έχουν πάντως επιλέξει.

14. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τακτικών διακριτικών για να βοηθηθεί η κατανόηση μεταξύ των υπηρεσιών. Φυσικά δεν ξεχνάμε στο beacon να βάλουμε το διακριτικό του σταθμού ώστε η εκπομπή μας να είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς.

15. Αν υπήρχε ο σχετικός συμβατός επαναλήπτης, ή χρήση MIC-E είναι μία τέλεια μίξη φωνητικών και ψηφιακών επικοινωνιών στο ίδιο δίκτυο χωρίς επηρεασμό.

16. Με την χρήση APRS πρόσθετες πληροφορίες φθάνουν στις ομάδες χωρίς να διακόπτονται οι φωνητικές επικοινωνίες.

17. Οι χαμένοι σταθμοί καθοδηγούνται να επανέλθουν στον τομέα τους.

18. Δυνατότητα SMS μεταξύ των μονάδων αλλά και πάντα η δυνατότητα για qsy σε άλλη συχνότητα ή για να ανταλλάξουν κανονικό Email.

19. Σε μαζικές καταστροφές, βοηθάει στην καταγραφή της πορείας των ομάδων έρευνας, αλλά και των ανοικτών ή μποτιλιαρισμένων δρόμων .

20. Στο ΤΚ ή και εκτός αυτού, ένας χειριστής που ακούει τις φωνητικές επικοινωνίες, μπορεί να προσθέτει στον χάρτη του APRS με objects σταθμούς και οχήματα άλλων υπηρεσιών, συμβάντα άλλα και σταθμούς του ραδιοερασιτεχνικού δικτύου που δεν έχουν APRS. Δίνοντας έτσι ολοκληρωμένη εικόνα της επιχείρησης.

21. Έτσι η επιχείρηση γίνεται ορατή ακόμα και στο κοινό ή στις αρμόδιες αρχές.

22. Οι πληροφορίες καιρού συμπληρώνουν την εικόνα και βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων.

23. Ένα φορητό WX station στον τόπο της καταστροφής, δίνει ζωντανές πληροφορίες καιρού αυτόματα σε αεροπλάνα ή ελικόπτερα για να προσεγγίσουν, προσγειωθούν ή να κάνουν ρίψεις.

24. Ομάδες σε οχήματα ή πεζοί, ανακαλούνται ή ανατοποθετούνται γρήγορα στα σημεία που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

25. Παρακολουθούνται οι εφεδρείες και αξιοποιούνται καλύτερα..

26. Σε πυρκαγιές ένας άμεσα τροφοδοτούμενος χάρτης με την εξέλιξη του μετώπου, βοηθάει τις ομάδες να αποφεύγουν τους κινδύνους και τους εγκλωβισμούς.

27. Αν δεν έχουμε χάρτη με πολλές πληροφορίες στο ΤΚ, οι πρώτοι σταθμοί που θα πάνε στην περιοχή, αναγνωρίζοντας διάφορες θέσεις και δηλώνοντας αυτές στο ΤΚ, δίνουν την δυνατότητα στον χειριστή του, φτιάχνοντας τα κατάλληλα objects ή και overlays (.pos files), να δημιουργήσει έτσι ένα στοιχειώδες χάρτη της περιοχής που τον εκπέμπει (objects) ή τον έχει μόνο για δική του χρήση(overlays).

28. Λίστες από Overlays (.pos files) μπορεί να είναι έτοιμα με αρκετές πληροφορίες από πριν πχ Λίστα Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας – ΕΕΣ, Αεροδρομίων, Αστυνομικών τμημάτων, Πυροσβεστικών κλιμακίων, Δήμων-Νομαρχιών επίσης χαρακτηριστικά σημεία ή σταυροδρόμια, βενζινάδικα, σχολεία ή άλλες περιοχές συγκέντρωσης κλπ. Το ίδιο μπορεί να γίνει με τα Google Maps που έχουν την δυνατότητα να τροφοδοτούνται και με APRS.

29 Σε Search & Resque (SAR) τα οχήματα και τα αεροσκάφη μπορούν να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένο σημείο, ή να παρακολουθείται η καλυφθείσα περιοχή του κάθε ενός και να διορθώνεται η πορεία τους αν άφησαν κάποιο τμήμα ακάλυπτο.

30. Το δίκτυο APRS είναι τελείως επίπεδο και καλύπτει παράλληλα όλα τα άλλα δίκτυα που υπάρχουν συμπληρώνοντας τα.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα δίκτυο όπως της εικόνας:

em_net

 

1. Κρατικές Υπηρεσίες και Υπουργεία στην Αθήνα που ενημερώνονται για τις εξελίξεις
2. Ένα EOC στην Αθήνα (ΤΚ) ένα EOC στην πληγείσα περιοχή (ΤΤΚ) αλλά και ένα EOC σε γειτονική πόλη στο νοσοκομείο της οποίας γίνονται μεταφορές τραυματιών όλα αυτά σε δίκτυο στα hf 40m
3. Ένα δίκτυο διασύνδεση υπηρεσιών που έχει 6 σταθμούς + το ΤΤΚ στον τοπικό VHF repeater
4. Ένα δίκτυο μηχανικών του ΟΑΣΠ με 5 σταθμούς + το ΤΤΚ σε δίκτυο Simplex UHF
5. Ένα δίκτυο Νοσοκομείων και ΕΕΣ σε UHF repeater με 4 σταθμούς με ΤΤΚ στον ΕΕΣ
6. Ένα διεθνές δίκτυο Red Cross που συμμετέχουν ξένοι σταθμοί στα 20 m
7. Ένα δίκτυο που συνδέει προσκόπους, φορείς εθελοντών και ΕΕΣ για το στήσιμο των καταυλισμών και την τροφοδοσία των πολιτών που είναι σε σκηνές.
8. Ένα δίκτυο με 5 ασθενοφόρα σε συχνότητα δική τους
9. Ένα δίκτυο με 10 πυροσβεστικές στην συχνότητα της ΠΥ

Όλα αυτά τα δίκτυα έχουν ένα κοινό δίκτυο ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών μέσο του APRS. Το δίκτυο επεκτείνεται μέσο του Internet και στο εξωτερικό σε σταθμούς Red Cross. Αλλά και στην Αθήνα σε 3 υπουργεία ή άλλες υπηρεσίες.

Έτσι στον ΟΑΣΠ στην Αθήνα παρακολουθούν συνέχεια την πορεία έρευνας των μηχανικών τους και ποιες περιοχές έχουν ήδη ελέγξει. Αλλά και οι μηχανικοί ξέρουν ποίος είναι το κοντινότερο όχημα της ΠΥ για να καλέσουν όταν χρειαστεί. Ο αστυνομικός πού είναι ο δήμαρχος και που η ΠΥ στην περιοχή που μόλις εμφανίστηκε μια φωτιά. Όλοι οι σταθμοί ταυτόχρονα ενημερώνονται με bulletins και όλοι ξέρουν ποιος είναι που.

Στα νοσοκομειακά μπορούν να μπουν αυτόνομοι trackers για να ξέρουμε αν πάσα στιγμή τη θέση τους, όσο για την ΠΥ, Ο σταθμός που βρίσκεται εκεί μπορεί να τροφοδοτεί τον χάρτη του APRS με objects, τα οχήματα της ΠΥ στις θέσεις που είναι κάθε στιγμή.

SV1RD

 

Οι προτάσεις του Bruninga για το το APRS σε EMERGENCY ή σε σχετικές ασκήσεις σχετικά τροποποιημένες.

 

To EOC (τηλεπικοινωνιακό κέντρο)

Α. Στέλνει ένα bulletin κάθε 10 λεπτά που ενημερώνει για την άσκηση ή το Emergency.

Β. Δημιουργεί ένα Object με την κύρια συχνότητα φωνής που βρίσκεται το Δίκτυο.

Γ. Αναμένει απαντήσεις (checkins) από τα Α & Β

Δ. Ενεργοποιεί εικόνες του APRS σε όλες τις κονσόλες του EOC

Ε. Ενεργοποιεί μια μεγάλη οθόνη που δείχνει τον χάρτη του συμβάντος.

Οι κινητοί και φορητοί σταθμοί.

1. Παρακολουθούν τις οθόνες των συσκευών τους.

2. Βεβαιώνονται ότι τα GPS είναι ενεργοποιημένα και μπορεί το EOC να τους δει με το κατάλληλο ελάχιστο PATH.

3. Τοποθετούν την συχνότητα του δικτύου φωνής που ακούνε (στην άλλη μπάντα ή με άλλο μηχάνημα), στο “POSITION TEXT” ώστε να μπορούν εύκολα να κληθούν.

4. Στέλνουν ένα μήνυμα εισόδου (checkin) στο EOC, δείχνοντας ότι έχουν λάβει το Α & Β

Σταθεροί Σταθμοί

Οι σταθεροί σταθμοί δουλεύουν σαν σιωπηλοί βοηθοί του EOC, ακούγοντας όλα τα δίκτυα φωνής και τοποθετώντας αντίστοιχα σωστά objects που αναπαριστούν την κατάσταση.

α. Επιβεβαιώνουν ότι έλαβαν το Α & Β

β. Στέλνουν ένα μήνυμα εισόδου (checkin) στο EOC

γ. Ακούνε όλες τις συχνότητες φωνής όλων των εμπλεκομένων και τοποθετούν τα αντίστοιχα objects.

d. Αυτό περιλαμβάνει και τις άλλες υπηρεσίες, οπότε θα πρέπει το EOC να διαχωρίσει την δράση του κάθε ενός ανά υπηρεσία και προφανώς είναι καλύτερο στα αντίστοιχα EOC που θα υπάρχουν στις αντίστοιχες υπηρεσίες, να υπάρχουν και πλήρεις σταθεροί σταθμοί APRS που θα τοποθετούν τα αντίστοιχα objects από πρώτο χέρι. Τα objects θα πρέπει να μετακινούνται όσο αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα, και φυσικά να λήξουν όταν το αντίστοιχο “συμβάν” που δείχνει το object αποσυρθεί ή λήξει .

Το κλειδί της επιτυχίας της άσκησης ή του Emergency, είναι το πόσο καλά το προσωπικό του EOC μπορεί να επικοινωνήσει γραπτά με όλους τους εμπλεκόμενους κινητούς ή φορητούς και πόσοι πολλοί είναι αυτοί. Επίσης το πόσο καλή εικόνα έχουν από την εξέλιξη όλου του συμβάντος. Η δοκιμή της αποστολής email απευθείας από φορητούς ή κινητούς σταθμούς είναι επίσης ένα ενδεχόμενο μιας επιτυχούς άσκησης. Το ανάποδο μπορεί να γίνει ίσως με παραλήπτη το email του EOC που θα το προωθήσει στον APRS αποδέκτη.

Κατά τη διάρκεια και αν στο συμβάν αναπτύσσονται δεύτερο ή και τρίτο δίκτυο μπορεί κάποιοι κινητοί σταθμοί να κληθούν να αλλάξουν δίκτυο φωνής, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουν αντίστοιχα το “POSITION TEXT” τους. Να θυμάστε κάθε πληροφορία που στέλνουμε πρέπει να είναι σωστή και ενημερωμένη.

Μετά το συμβάν θα πρέπει να ακυρωθούν όλα τα objects, bulletins, “POSITION TEXT” και ότι αλλαγές έγιναν, γιατί θα ξεχαστούν. Τα log του συμβάντος θα πρέπει να κρατηθούν για μελλοντική αναπαράσταση στην αξιολόγηση που πρέπει να γίνει.